تحقیقات علمی و داده‌های بزرگ

اگر در تعریف و توسعه یک پروژه تحقیقاتی که با داده‌های بزرگ (Big Data) سر و کار داشته مشارکت داشتید یا در حوزه علوم داده (Data Science) کار کرده باشید حتما با پرسش‌هایی از این دست مواجه شده‌اید که دسترسی به داده‌های انبوه تا کجا می‌تواند روی طراحی و انجام آزمایش‌های علمی اثر بگذارد؟ آیا می‌توان از علم داده‌ای حرف زد که انسان را از کشف و شهود و فرضیه‌سازی بی‌نیاز کند و مسئولیتِ تولید دانش و صورت‌بندی تبیین‌های علمی را خودش عهده‌دار شود؟ آیا داده‌های بزرگ می‌توانند فرایند استخراج دانش در علوم تجربی را به کلی زیر و رو کنند؟

این‌ها پرسش‌های ستبری است که نپرداختن به آن‌ها برای پژوهشگرانی که در این حوزه‌ها فعالیت می‌کنند منشا بروز تردید و گهگاه حتی بروز تشویش‌ می‌شود. برای پاسخ به این پرسش‌ها باید بین علوم داده، فلسفه و علوم اجتماعی پل زد. تولید ادبیات مناسب برای پاسخ به این پرسش‌ها برخی گزاره‌های مرسومِ هر سه طرف را تا به چالش می‌کشد و موجب غنای آن‌ها می‌شود.

دانشنامه فلسفی استنفورد (SEP)، مدخلی دارد به نام Scientific Research and Big Data که در آن همین موضوعات پرداخته است. سابینا لیونلی (Sabina Leonelli) استاد تاریخ علم، پژوهشگر مطالعات داده و متخصص روش‌شناسی در فلسفه علم در دانشگاه اگزتر انگلستان این مدخل را نوشته و ادوارد زالتا (Edward Zalta) استاد فلسفه و پژوهشگر فلسفه ریاضی، معرفت‌شناسی و متافیزیک‌ِ محاسباتی در دانشگاه استنفورد آن را ویراسته است.

علیرضا کدیور ترجمه این مدخل را در فروردین 1401 آغاز کرده و هر بخش را پس از تکمیل و ویراستاری در مدرسه دقیقه منتشر می‌کند. این ترجمه در نهایت به صورت یک کتاب نیز منتشر خواهد شد.

اهداف

  • اطلاع از آخرین دستاوردهای فکری درباره علوم داده و داده‌های بزرگ
  • ساماندهی درست و روشمند پژوهش‌های کمّی و مطالعات مبتنی بر داده

فهرست:

15 درس

مقدمه

بررسی‌

نتیجه‌گیری

منابع و مستندات

علیرضا کدیور

تحلیلگر داده در دقیقه

علیرضا کدیور از سال ۱۳۹۳ تا‌کنون به تحلیل داده‌ در حوزه‌های گوناگون اشتغال دارد. تمرکز علیرضا بیش از هرچیز بر به‌کارگیری روش‌های آماری و ایده‌های تحلیل داده در مسائل واقعی است.

مطالعات اجتماعی، تحلیل نتایج نظرسنجی، تحلیل داده‌های سلامت و درمان، کشف تقلب در سازمان‌های بیمه‌گر، پیش‌بینی قیمت در بازارهای بورس و مسکن، تحلیل داده در کسب و کارهای دیجیتال، تحلیل داده برای حل مسائل مدیریت شهری و مطالعات رفاهی زمینه‌هایی است که او در آن‌ها به عنوان تحلیلگر تجربه فعالیت داشته است.

علیرضا فارغ التحصیل مهندسی صنایع از دانشگاه شریف و کارشناسی ارشد آمار و تحقیق در عملیات از دانشگاه اسکس در انگلستان و هم‌بنیان‌گذار شرکت پردازش و تحلیل داده دقیقه است. او از سال ۹۵ آموزش در حوزۀ علوم داده را نیز آغاز کرد و از آن زمان تاکنون دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی متعددی در سازمان‌های گوناگون برگزار کرده است. او همچنین از سال ۹۸ مبانی برنامه‌سازی کامپیوتری و مقدمات تحلیل داده را در دانشگاه صنعتی شریف تدریس می‌کند.

او به روزنامه‌نگاری مبتنی بر تحلیل و مصورسازی داده در زمینه‌های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و ... نیز علاقه‌مند است و سردبیری مجله تحلیلی دقیقه‌ای برای تأمل را از ابتدای راه‌اندازی آن بر عهده دارد. تحلیل‌های او در ارتباط با شیوع کرونا در سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به صورت ویژه در جراید بازتاب یافت و در سطح کشور مورد توجه قرار گرفت و در برخی مجلات معتبر دنیا مانند مجله لنست انتشار یافت. یادداشت‌ها و مقالات او در مجله تحلیلی دقیقه‌ای برای تأمل در آدرس زیر در دسترس است:

d-mag.ir/pauthor/alirezakd

علیرضا علاوه بر کاربردهای تحلیل داده در خدمات عمومی و کسب‌وکار، به کاربردهای پردازش و تحلیل داده‌ها در علوم انسانی و مباحث فکری حول علوم داده مانند نقش تاریخی داده در تحولات علمی و روش‌های آموزش آن نیز علاقه‌مند است.

علیرضا کدیور هم‌اکنون به آموزش علوم داده و دیگر مهارت‌های مورد نیاز برای بهره‌برداری تحلیلی از داده‌ها در مدرسه پردازش و تحلیل داده دقیقه اشتغال دارد. درس‌‌ها و دیگر مطالبی که علیرضا در مدرسه دقیقه ارائه می‌کند در ادامه آمده است.

4.64 (58 نظر)

17 دوره ها

19285 دانشجو

نظرات

5.0

جمعاً 1 نظر

5
1 نظر
4
0 نظر
3
0 نظر
2
0 نظر
1
0 نظر

One of the best training I had

پیش‌نیاز

  • تجربه کار در علوم داده و مطالعات کمّی
  • علاقه‌مندی به روش‌‌شناسی علمی و فلسفه علم

مخاطبین

  • متخصصین علوم داده
  • پژوهشگران علوم دقیقه
  • پژوهشگران علم و فناوری
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors